作者:BaiKwong (219.xxx.xxx.195) 發表主題:8 回應文章:9 日期:2009-07-31 14:44
打開電腦主機證實有 PCI-E,放工後到黃金看看問問,買了一張平價的 CF9400,$350,回家裝好後用 Daemon Tools 及 PowerDVD 9 打開 ISO files ,能流暢播放,感謝各位網友提供資料。

但仍未解決的是:
ISO files 有>40G,main movie 只有約 20G,
不知用甚麼方法才可像 guitarboy 所說的『可以用BD-ROM rip 條 main movie (.M2TS) 出黎睇』?

(我已再三試過用 DVDFab HD rip main movie,結果都失敗了,不知是軟件的問題還是bluray電影的問題?還有其他方法嗎?)

(另有網友來電郵教我用 winzip 將 ISO files 變回 M2TS, 一試果然成功了,但無論是 ISO files 還是 M2TS,我都沒法子將 main movie 抽出來。)

謝謝幫忙!

作者:whitty (125.xxx.xxx.233) 發表主題:12 回應文章:289 日期:2009-07-31 09:36
C Hing...

intel 945 chipset.. onboard display not good enough for hardware decode... it is too hard to use E2180 for software decode... you only have ONE choice to upgrade the display card...

Please check you case have "space" to install the PCI-E display card or not... maybe only able to have "half-size" display card only...

Good Luck and Enjoy!!

作者:celsius (61.xxx.xxx.112) 發表主題:6 回應文章:531 日期:2009-07-30 20:12
A cheap display card (2400/8400 or newer) is probably the easy answer.

作者:guitarboy (218.xxx.xxx.179) 發表主題:69 回應文章:301 日期:2009-07-30 11:21
BaiKwong兄,
我只係用我有限嘅知識解答你部份問題, 呢到大部份網兄都好樂意咁做.
講返你個case, 你想試play ".m2ts", 我可以喺無X高清台錄d ts file比你試試.

另外, 我上google seacrh過你部Asus V P5945GC barebone,
我搵唔到個spec有無AGP/PCI-E插槽. 如果無嘅話想加張display咭都唔得.

我無用過AnyDVD試用版, 所以唔知係咪試用版原因所以你rip唔到, 香港討論區有網友轉貼咗d非試用版,
你可以dl黎試下, 你喺首頁右上角嘅"搜尋欄"打"anydvd"就搵到.

http://www.discuss.com.hk/

作者:BaiKwong (218.xxx.xxx.130) 發表主題:8 回應文章:9 日期:2009-07-29 13:57
非常感謝 guitarboy 的詳細解說,我對電腦的使用一知半解,慚愧。

guitarboy 提到的『先決條件』 AnyDVD 其實我之前也 download 了試用版想先試試,可惜一開始 ripping 時 AnyDVD 即要到 update server 解碼,卻又說試用版不能用這個功能,故此連一試的機會都沒有,之後才被迫用 DVDFab 試用版先做了一個 ISO 檔。

請問是否一定要註冊或購買才可做到 ripping m2ts file,因我真想先試試才決定用哪個方案解決看bluray的問題 (其中一個想法是將買或租回來的碟先做 m2ts ripping 再透過中介的 media player 在我現在仍運作正常的 36" 16:9 1080i 電視播放)。

多謝教導!

作者:guitarboy (218.xxx.xxx.179) 發表主題:69 回應文章:301 日期:2009-07-29 12:10
DVDFab解唔到blu-ray裡嘅protect(AACS), 所以你備份唔成功.

1. Intel 82945G Express + E2180未必夠力軟解播片, 換display咭亦只係有限到幫你播到"h.264"、"vc-1"同"原裝blu-ray", 你可以平平地買張ATI 2600或3650玩下. 仲有, 如果你個Mon無HDCP support, 你就睇唔到原裝blu-ray碟.
2. 想睇1080, 睇原裝blu-ray只係其中一個辦法. 或者你可以用BD-ROM rip條main movie(.M2TS)出黎睇, 再用KM player或Pot player等播放軟件播放. <先決條件, 你要裝個Anydvd解咗blu-ray內嘅protect>
3. Alcohol 120% 5.0 Blu-Ray

建議你
1. 裝anydvd同Pot player, 睇下播唔播到rip完出黎嘅(.M2TS)檔
2. 買張$2XX-$350嘅二手display咭(全新要成5舊水), 再買個二手(或全新)16:9 mon. (1366*768點夠睇HD呀, 而家d mon咁平, 買返部16:9睇啦)
3. 買部新電腦, Q8400+Asus P5Q-EM(約$23XX) or AMD PHENOM II X3 720+Magic-Pro MP-AKM-HD2(約$15XX), ram唔洗換, 用返你果2GB DDR2, display亦唔洗買 (平有平玩, 貴有貴玩)

作者:BaiKwong (61.xxx.xxx.144) 發表主題:8 回應文章:9 日期:2009-07-28 15:03
謝謝 guitarboy 的資料!

我的電腦為 Asus V P5945GC barebone system, onboard display 為 Intel 82945G Express, CPU 為 E2180 2GHZ, 2GB Ram, OS 為 Window XP (SP2), LCD 為 Philips 190B (19" 4:3) (not supporting HDCP)。

之前裝了 Bluray ROM 及 PowerDVD 9 Ultra 後租了 Slumdog Millionaire 試播,失敗。暫時用 DVDFab 備份了 ISO 檔 (試過備份為m2ts 檔但做了 90% 後就無法繼續。)

請問:
(1) 要加甚麼 display card ,是否一定要換 LCD?
(2) 有甚麼程式可將 bluray disc rip 成 m2ts 檔(因可除去不要的字幕、聲軌及 special features 等)?
(3) 用甚麼軟件可播放 ISO 檔?

謝謝幫忙!

作者:guitarboy (218.xxx.xxx.179) 發表主題:69 回應文章:301 日期:2009-07-24 09:40
1. 好可能你部電腦太舊, 即係CPU太慢又無display硬解功能. (請詳細說明你個spec, 以便分析)
a. CPU建議Core2Duo以上, ram 2GB或以上
b. 唔知display有無硬解, 裝個DXVA Checker睇睇(上google search"DXVA Checker")
**想睇返電腦個spec, 除咗window本身嘅"裝置管理員"外, 還可以用CPU-Z(上google search"CPU-Z")**

2. 上網睇返你個LCD mon型號有無support "HDCP"

3. 試下裝其他player試一試, 如: KMPlayer

討 論 主 題
作者: BaiKwong (116.xxx.xxx.109) 發表主題:8 回應文章:9 日期:2009-07-24 07:41
電腦裝好 bluray drive 後用 PowerDVD 9 播放,一開始即有信息說電腦不支援,究竟是:

(1) LCD 的問題 (本人用 19 吋 4:3 LCD); 還是
(2) display card 的問題 (本人底板為較低檔的華碩 all in one motherboard with display on board,並沒有再裝 display card?

現在我應該換 LCD 還是加 display card?

謝謝!

寫留言

對不起,您必須在留言前Login

按這裡